Житній хліб на заквасці

Житній хліб

Якщо у вас є закваска і ви хочете спекти житній хліб, то цей рецепт для вас. Так як закваски бувають різні, уточню – я використовую житнє закваску, тобто зроблену на житній цільнозерновий борошна і води.

Кухня: Українська кухня

Cписок інгредієнтів

  • закваска – 180 г
  • житнє обдирне борошно – 210 г
  • пшеничне борошно першого сорту – 200 г
  • вода – 230 г
  • рослинне масло – 1 ст.л.
  • патока (можна замінити медом) – 1 ст.л.
  • сіль – 9 г
  • солод ферментований – 1 ст.л.
  • коріандр мелений – 0,5 ч.л.

Спосіб приготування

Змішати в мисці борошно, солод і коріандр. Окремо в трохи теплій воді розмішати патоку і сіль до повного розчинення.

Вилити воду в муку, додати масло, розмішати ложкою.

Викласти закваску і замісити тісто. Спочатку ложкою, потім вручну. Довго місити не потрібно, тільки все гарненько з’єднати до однорідного стану.

Перекласти тісто в миску, змащену олією, затягнути харчовою плівкою і залишити в теплому місці приблизно на 2 години для бродіння.

Потім викласти тісто на робочу поверхню, змащену олією, вологими руками розтягнути тісто в довгий прямокутник і згорнути щільний рулет без пустот всередині.

Укласти в змащену форму для випічки, мокрою рукою вирівняти верх хліба. Накрити форму вологим рушником і залишити на расстойку на 1,5-2 години (може більше, залежить від сили закваски). Поки тісто в формі не підніметься на 2-3 см.
Духовку нагріти до 240 градусів. Для випічки хліба потрібен пар, для цього на дно духовки ставимо ємність з водою.

Перед випічкою верх хліба акуратно змащуємо теплою водою за допомогою пензлика. У добре розігріту духовку ставимо форму на 15 хвилин. Потім відкриваємо духовку, дістаємо ємність з водою, закриваємо дверцята духовки, зменшуємо температуру до 200 градусів і випікаємо ще 45 хвилин без пари. Відразу після випічки змастити верх хліба теплою водою або рослинним маслом. Дайте хлібу трохи постояти у формі (хвилин 10-15), потім викладіть його на решітку. Коли хліб охолоне, його потрібно загорнути в рушник і дати вилежатися мінімум 6 годин.

Ось і результат – дуже смачний, ароматний домашній хліб!

как проверить остаток карты Газпромбанк читайте тут

Цікаві матеріали: