Хліб “Чорний Хом’як”

Хліб

Просто приголомшливий і мега-корисний хліб, який складається практично з одних зерен. Звичайно своєрідний, зернистий і не повітряний як ми звикли хліб, такий серйозний, трохи з грубуватою текстурою, але дуже смачний хліб. Особливо з джемом.

Час приготування: 8 годин і більше
Кількість порцій: 8

Список інгредієнтів

  • опара -:
  • житня закваска – 20г
  • вода – 125г
  • борошно житнє цільнозернових – 125г
  • “Мочка” -:
  • кунжут світлий – 40г
  • кунжут чорний – 40г
  • насіння соняшнику – 40г
  • насіння гарбузове – 40г
  • лляні насіння – 40г
  • житній шрот – 110г (можна замінити висівками)
  • вода – 250мл
  • зернова -:
  • житнє зерно – 50г
  • зерно пшениці або полби – 50г
  • вода – 150мл
  • заварка -:
  • солод – 50г
  • борошно житнє цільнозернових – 50г
  • спеції – 1-1,5 ч.л. (Аніс, коріандр, кмин)
  • основне -:
  • пшеничне цільнозернових борошно – 130г
  • сіль – 12г
  • родзинки – 100г
  • мед – 1 ст.л.

Спосіб приготування

З вечора потрібно приготувати: зерно, заварку, “мочку”, опару. Для мочки: все насіння складаємо в посудину, додаємо шрот, заливаємо водою, перемішуємо і залишаємо до ранку. Зерно заливаємо водою, даємо набрякнути і відварюємо до готовності.

Для заварки: борошно і солод змішуємо, заливаємо окропом. Добре перемішуємо.

Для опари: закваску змішуємо з водою, додаємо борошно, перемішуємо і залишаємо на 12-18 годин при температурі 24-25С.

У тістомісильні змішуємо всі інгредієнти: опару, мочку, заварку, зерно, основні інгредієнти.

Ретельно перемішуємо. Якщо ви місите вручну, перемішуйте ложкою дерев’яної.

Готове тісто викладаємо в миску, мокрими руками пріклажіваем поверхню і залишаємо на дві години при кімнатній температурі. Тісто помітно збільшиться в об’ємі.

Викладаємо тісто у форму, і даємо на расстойку 60-90 хвилин. Перед випічкою змащуємо поверхню киселем (на 200 г води 1 ч.л. крохмалю)

Хвилин за 30-40 до початку випічки включаємо духовку розігріватися до 230-250 градусів, відправляємо хліб випікатися, перші 15 хвилин створюємо пар (кропимо стінки духовки водою, ставимо миску з окропом), потім прибираємо пар і знижуємо температуру до 180-190 градусів і печемо ще хвилин 35-40.

Дуже корисний, незвичайний і смачний хліб!

Цікаві матеріали: