Тісто на чебуреки

Рецепт тіста на чебуреки

Приготування тіста для чебуреків – справжній творчий процес. Саме цей факт пояснює наявність безлічі рецептів. Проте, приготувати тісто для чебуреків в домашніх умовах не складе особливих труднощів. При точному проходженні рецептом воно завжди виходить м’яким, еластичним, з апетитною скоринкою.

Яке тісто готують для чебуреків

Смак чебуреків дуже залежить від якості тіста. Тому до його приготування необхідно поставитися з великою відповідальністю. Рецепт тіста на чебуреки підбирається в залежності від їх виду і способу приготування. Чебуреки можна смажити на сковороді або випікати в духовці.

Для смажених чебуреків підходять наступні види тіста: сире прісне, листкове, заварне.
Для випікання в духовці: прісне, листкове, з додаванням сиру.
Існує безліч рецептів тіста для чебуреків. Як його основи використовують воду, молоко, кефір, яйця. Єдиним загальним правилом для всіх варіантів є відсутність дріжджів. Дріжджове тісто для приготування чебуреків не використовується.

Рецепт приготування

Основою тесту для чебуреків є борошно і вода, всі інші компоненти додаються в невеликих кількостях.

Тісто на воді – найпростіший варіант. Його можна використовувати як для смаження, так і для випікання в духовці. Такі чебуреки вийдуть тонкими і хрусткими.

Тісто на молоці. Замішують на чистому молоці або розбавляють молоко з водою в пропорції 1: 2. Молочне тісто більш еластичне і краще розкочується в тонкий пласт.

Тісто на кефірі відрізняється м’якістю. Чебуреки з такого тіста зберігають свіжість і не черствіють більш тривалий час. При приготуванні кефір розбавляють водою в пропорції 3: 1.

Тісто на яйцях. Готується як варіант класичного прісного тіста на воді, тільки при замішуванні додаються яйця. Це тісто відрізняється пружністю, але при неправильному замішуванні може вийде занадто тугим. Таке тісто не обов’язково наполягати в холодному місці, а можна відразу переходити до смаження чебуреків.

Тісто з горілкою готується на воді. Горілка додається як в сире, так і в заварне тісто. Чебуреки на такому тесті виходять особливо апетитними, з безліччю повітряних хрустких бульбашок.

Як правильно готувати тісто для чебуреків

Саме від тіста залежить смак і зовнішня привабливість чебуреків. Кожен кухар готує чебуреки по своєму особливому рецепту, але існують основні правила приготування тіста для чебуреків. Розглянемо їх на прикладі двох класичних рецептів.

Сире прісне тісто
Інгредієнти: пшеничне борошно 5 склянок, холодна вода 0,5 л, столовий оцет 9% – 3 ст.л, масло соняшнику 3 ст.л, щіпка солі і цукру.

Приготування: просіюємо борошно, в воді розчиняємо оцет, сіль і цукор. У борошно поступово вводимо рідину і замішуємо тісто. Коли воно досягне консистенції сметани, додаємо масло. Ретельно вимішуємо, поки тісто не стане однорідним і еластичним. Потім треба накрити його плівкою і поставити в холодильник на 20 хвилин. Дотримуватися послідовність введення інгредієнтів обов’язково.

Заварне тісто
Інгредієнти: борошно пшеничне 5 склянок, вода холодна 250 мл, вода гаряча 80˚С – 250 мл, масло рослинне 30 мл, щіпка солі.

Приготування: борошно ділиться на дві рівні частини. В першу додаємо сіль, виливаємо гарячу воду і швидко замішуємо тісто. Залишене борошно з’єднується з холодною водою і замішується прісне тісто. Після з’єднуємо два тіста, додаємо масло і вимішуємо протягом 10 хвилин. Тісто має бути м’яким, еластичним і не прилипати до рук. Готове тісто накриваємо плівкою і ставимо в холодильник на 30 хвилин.

Точно дотримуючись рецепту, можна приготувати ідеальне тісто для чебуреків без особливих зусиль.

Особливості приготування тіста для чебуреків з різною начинкою
Класичний варіант начинки для чебурека – це м’ясо. Можна використовувати різні сорти і види. Особливо ароматними виходять чебуреки з бараниною, яловичиною або з м’ясним асорті.

Також для начинки використовують різні овочі, зелень, субпродукти. Сирні начинки готують з сиру твердих і молочних сортів, сиру.

Для поліпшення смаку чебурека тісто готується спеціально під начинку.

Для соковитих начинок підійде звичайне прісне тісто на воді, заварне або тісто з яйцями.
Найкращим варіантом для м’ясної начинки буде тісто з додаванням горілки. М’ясні чебуреки з таким тістом виходять особливо хрусткими, ароматними і апетитними.
Для овочевих і сирних начинок кращим буде тісто на кефірі або молоці. Також підходить заварне. Ніжний плавлений гарячий сир добре поєднується з м’яким повітряним тестом.
Тісто на кефірі трохи товщі звичайного. Тому його доцільно використовувати при приготуванні чебуреків з овочевою начинкою. Овочі дуже соковиті, і таке поєднання тіста і начинки найбільш вдале.
Для чебуреків, що випікаються в духовці, можна використовувати абсолютно всі види тіста. При такому приготуванні вони завжди виходять ароматними, з апетитною золотистою скоринкою.

Хитрощі і тонкощі приготування тіста для чебуреків

Смак чебуреків безпосередньо залежить від якості тіста. Щоб воно вийшло ідеальним, скористайтеся деякими кулінарними хитрощами.

Щоб тісто вийшло і не рвалося при смаженні, в борошно додають охолоджену рідину.
Щоб тісто легше вимішувати і в ньому не утворювалися грудки, необхідно рідина поступово вливати в борошно.
Для золотистого кольору в тісто додають цукор або трохи темного пива.
Щоб тісто легко і рівномірно розкочувалося, необхідно витримати його в холодильнику протягом 30-40 хвилин.
Борошно необхідно просівати. Так вона збагачується киснем і тісто вийде більш ніжним.
Для гарної еластичності тісто слід вимішувати не менше 10 хвилин. При замісі використовується борошно вищого гатунку.
Для соковитості і насиченого аромату в тісто для духових чебуреків додають жирний сир.
Щоб чебуреки вийшли хрусткими, в тісто додають трохи горілки.
Також можна готувати чебуреки з кольорового тіста. Його підфарбовують натуральними овочевими соками. Найчастіше додають сік моркви. Такі чебуреки виходять більш яскравими і апетитними.
Для надання особливого аромату в тісто додають різні спеції, а також подрібнену свіжу зелень петрушки, кропу, базиліка і кінзи.
Приготування чебуреків не вимагає особливих кулінарних знань і навичок. Використовуючи якісні інгредієнти і строго дотримуючись рецепт, приготувати соковиті хрусткі чебуреки зможе кожен. Пробуйте, експериментуйте і радуйте близьких своїми кулінарними шедеврами!

Цікаві матеріали: