Тертий пиріг з персиками

Тертий пиріг

Один з варіантів тертого пирога – самого звичайного, самого звичного. Просто в холодильнику знайшлася «забута» сметана – з’явився кислуватий присмак. Для випічки – саме те!
Тісто ніжне, розсипчасте (по краях, де немає начинки). Готувати просто, до того ж використовується сметана, кислувата для подачі на стіл. Звичайно, краще, якщо сметана сільська.

Список інгредієнтів

  • вершкове масло – 50 г
  • сметана – 100 г, жирна
  • пшеничне борошно – 200 г
  • розпушувач для тіста – 1 ч л
  • цукор – 0,5 склянки
  • мармелад з агрусу – 3-4 ст л
  • персики – 1,5 шт, великі

Спосіб приготування

Сметану і дуже добре розм’якшене масло збиваємо з цукром.
Додаємо розпушувач і по частинах – борошно. Замішуємо м’яке, еластичне тісто. Воно трохи липне до рук, але борошна додавати не варто, щоб не «забити» тісто.

Відокремлюємо від тіста 1/3, розгортаємо (або розхлюпуємо) її тонко – щоб швидше застигло. Загортаємо 1/3 тіста в плівку і кладемо в морозильник. Щоб тісто добре натирати, йому треба пролежати в морозилці хвилин 40. Якщо вам немає коли, можна в цю 1/3 тіста додати борошна, щоб воно стало твердіше, тоді його легше буде натирати. Але ця, терта частина, в цьому випадку буде щільніше і жорсткіше, ніж основне тісто пирога (і менш смачною). Вибирайте самі, як будете робити.

Залишені 2/3 тіста тонко розгортаємо. У мене вийшов пласт 22х28 см, товщина – 4-5 мм. Розкачуємо відразу на тому, на чому будемо випікати – на силіконовому килимку або на пергаменті. Подправдяем краю, щоб прямокутник був поровнее.

На тісто намазуємо тонкий шар мармеладу з агрусу. Можна застосовувати густе повидло. Головне – воно повинно бути трохи кислувате. Перекладаємо заготовку пирога на деко.

Зверху розкладаємо персик. Персик попередньо очищаємо від шкірки і нарізаємо тонкими часточками.

Дістаємо залишене тісто з морозилки і натираємо його на крупну тертку.
Розміщуємо деко з пирогом в розігріту до 200 градусів С духовку.

Випікаємо хвилин 17 – 20. Час випікання може трохи відрізнятися, в залежності від особливостей духовки.

Готовий пиріг дістаємо з духовки і відразу, гарячим, розрізаємо – так він буде легше нарізатися і менше кришитися.
Остиглий пиріг можна посипати цукровою пудрою (якщо він дочекається!).

Цікаві матеріали: