Швидкий мармелад з агрусу

Мармелад з агрусу

Виходить не зовсім вже мармелад (ножем різати не можна), але маса досить густа, не розтікається. Найголовніше – її не потрібно варити годинами, щоб досягти потрібної густоти. Крім того, у нього дуже яскравий малиново-буряковий колір (а не коричневий, якби довго варили).

Кількість порцій: вихід – 0,5 л

Список інгредієнтів

агрус – 650 г
цукор – 450 г

Спосіб приготування

Із вказаної кількості інгредієнтів виходить 0,5 л готового продукту. У мене агрусу багато, а часу обмаль, тому я не особливо ретельно його віджимала – інакше вихід був би більше.

Агрус промиваємо, видаляємо листочки і гілочки, якщо попадаються. Не обриваємо ні хвостики, ні чашолистки.

У каструлю з товстим дном наливаємо пару столових ложок води – щоб добре змочити дно. Висипаємо ягоди і накриваємо кришкою. Ставимо каструлю на вогонь. Спочатку приблизно на середньому вогні прогріваємо. Як тільки почуємо шипіння води на дні, відразу вогонь зменшуємо до мінімального і проварити, періодично перемішуючи, хвилин 10 – 15. Всі ягоди повинні стати м’якими, почати розтріскуватися. Час варіння залежить від товщини шару агрусу – чим товще шар, тим довше треба варити ягоди.

Відкидаємо агрус на дірчастий друшляк, даємо трохи охолонути і віджимаємо.
Потім на каструлю встановлюємо сітчастий друшляк і пропускаємо через нього сік, який вийшов після першого друшляка.
Потім протираємо і гущавину.
Виходить густий сироп (кислючий !!!). У мене вийшло 450 г сиропу.

Співвідношення цукру і сиропу повинно бути 1: 1, тому беремо 450 г цукру. Цукор будемо класти за 4 прийоми, по 110 г (в останній раз – 120 г).
Каструлю з сиропом ставимо на великий вогонь і доводимо до кипіння. Насипаємо 110 г цукру. На вогні, трохи більше середнього, кип’ятимо протягом 5 хвилин. Помішуємо і знімаємо пінку. Стежимо, щоб не було надто бурхливого кипіння – інакше сироп може «втекти».
Процес повторюємо ще 3 рази, поки не усипаємо весь цукор.
Готовий мармелад, поки гарячий, досить рідкий.

При застиганні мармелад стає набагато твердіше.

Якщо ви його будете консервувати – відразу розкладайте по сухим стерилізованих банках і закручуйте кришками.

Якщо ж його трохи (як у мене), просто кладемо в чисту суху банку, закриваємо і зберігаємо в холодильнику.

Такий мармелад стане в нагоді і в пирогах, і для печива. Та й просто з молоком з’їсти шматочок хліба, намазаний мармеладом, – дуже смачно!