Рецепт плову

Плов

Плов вперше був приготований для Олександра Македонського в четвертому столітті до нашої ери, коли він йшов походом через Середню Азію. Згідно з легендою, саме Олександр, який любив різноманітну гарячу, гостру їжу назвав словом “полув” черговий винахід азіатських кухарів. По-грецьки – це звучить “різноманітний склад”.

Час приготування: 2 год
Кількість порцій: 5 порцій
Кухня: Азіатська кухня

Список інгредієнтів

  • рис – 1 кг
  • м’ясо – 500г
  • масло рослинне – 300г
  • морква – 1500г
  • цибуля – 200-300г
  • сіль – 2 ч. л.
  • кмин – 0,5 ч. л.
  • коріандр – 1 ч. л.
  • барбарис – 1 ст. л.
  • мелений чорний перець – за смаком
  • мелений червоний перець – за смаком

Спосіб приготування

Перед приготуванням страви беремо рис і заливаємо його окропом. Закриваємо каструлю кришкою і відставляємо в сторону.

Очистити моркву. Нарізати великою соломкою.

Очищену цибулю нарізати півкільцями.

М’ясо нарізати завбільшки з волоський горіх. Я так готую.

У посуд де будемо готувати плов наливаємо масло і прожарити його до потріскування. Кладемо м’ясо і злегка обсмажуємо з усіх боків, щоб на м’ясі утворилася плівка.

Викладаємо цибулю, перемішуємо і обсмажуємо 3-4 хвилини.

Додаємо моркву, нашатковану соломкою. Накриваємо кришкою. Вогонь середній.

Хвилин через 5 перемішуємо.

Через 20 хвилин вміст котла заправити сіллю, спеціями, перемішати. А потім протушкувати на слабкому вогні протягом 40-60 хвилин. Кришка закрита.

Замочений рис промити кілька разів холодною, проточною водою кілька разів і засипати в котел рівним шаром.

Обережно додати через шумовку близько одного літра гарячої води. Вода повинна бути на рівні рису, вогонь максимальний. Верхній шар рису (і тільки його!) під час варіння 2-3 рази перемішати. Після того як рис вбере воду, зробити отвори в рисі (4-5) до самого дна посуду. Це необхідно для виходу пара з рису, а посуд щільно закрити кришкою. Вогонь зменшити до малого. Так витримати плов хвилин 20, за цей час рис дійде до готовності. Я в кінці перемішую плов. За правилами при приготуванні плову його не перемішується (готовий плов викладають на велике блюдо: шар рису, морква, м’ясо).

Додаванням до плову можуть бути вишні, салат з помідорів з цибулею. Якщо при приготуванні плову підсмажити м’ясо з цибулею і додати айву, родзинки, гарбуз або 2-3 головки часнику, то отримаємо різновиди плову: самаркандський, хорезмский або бухарський.

Смачного Вам і гарного настрою.

Цікаві матеріали: