Польський борщ

Польський борщ

Польський борщ популярний в західній Україні. Його обов’язково готують на свята і подають в чашках. Дуже смачний, поживний, вітамінний. Я його готую так…

Час приготування 3 години
Кількість порцій: 6 порцій
Кухня: Польська кухня

Список інгредієнтів

  • буряк – 2 шт.
  • оцет 9% – 1 ст. л.
  • цибуля ріпчаста велика – 1 шт.
  • морква середня – 1 шт.
  • цукор – 1 ст. л.
  • оцет 9% – 2 ст. л.
  • болгарський перець – 1 шт.
  • помідори невеликі – 3 шт.
  • томатний соус – 1-1,5 ст. л.
  • сіль, цукор – за смаком
  • вершкове масло – 1 ст. л.
  • борошно – 1-2 ст. л.
  • сметана – 1 стакан
  • зелень петрушки – за смаком
  • масло рослинне – для смаження овочей

Спосіб приготування

У каструлю кладемо помиту буряк, хвостики не відрізані. Заливаємо її водою, додаємо одну столову ложку оцту і ставимо каструлю на сильний вогонь, доводимо воду до кипіння, зменшуємо вогонь до середнього і варимо буряк 1,5-2 години, до готовності. Готовність визначаємо дерев’яною шпажкою – легко протикає, готова. Каструлю з відвареної буряком ставимо під проточну, холодну воду на 3-4 хвилини. Після чого дістаємо буряк з каструлі, очищаємо і натираємо на середній тертці.

У каструлю наливаємо 2 літри води або бульйону, я варю на воді. Ставимо каструлю на вогонь, доводимо до кипіння. Додаємо натертий буряк, 1 столову ложку цукру, 2 столові ложки оцту, зменшуємо вогонь і варимо 15-20 хвилин.

Цибулю очистити і нарізати невеликими кубиками. Очищену моркву натерти на середній тертці. Болгарський перець нарізати невеликими кубиками.

На гарячу сковороду з рослинним маслом додаємо цибулю, обсмажуємо 3-4 хвилини. Додаємо моркву, перемішуємо і обсмажуємо ще 3 хвилини.

Додаємо болгарський перець, тушкуємо 5 хвилин.

Овочі кладемо в каструлю, варимо 5 хвилин.

На гарячу сковороду кладемо шматочок вершкового масла, розтоплюємо його. Додаємо 1-2 ст. л. борошна, змішуємо борошно з вершковим маслом. Отримуємо загущувач.

Якщо для борщу будете брати помідори, то берете 3 невеликих або один великий. Помідори обдати окропом, а потім холодною водою і зняти шкірку. Їх нарізаємо маленькими кубиками. Немає помідорів – беремо 1 столову ложку томатного соусу, якщо і його немає – берете 0,5 ст. ложки томатної пасти, яку розвести в невеликій кількості води, додати за смаком сіль і цукор в томат-пасту.

До підсмаженого борошна додаєте підготовлені помідори або томатний соус, перемішуєте, додавши попередньо 4-5 столових ложок бульйону з каструлі, ретельно перемішати.

У сковороду поступово додаємо сметану, перемішуємо, проварюємо 2-3 хвилини.

Сметанно-томатну суміш вливаємо в каструлю, перемішуємо. За смаком додаємо сіль, зелень, проварити 3 хвилини. Наш польський борщ готовий.

Смачного!

Цікаві матеріали: