Плетінка з маком

Плетінка з маком

Дуже ніжна, пишна біла плетінка, з маковою скоринкою, дуже хороша до молока або чаю, особливо з варенням.

Список інгредієнтів

опара

  • пшеничне борошно вищого сорту – 225 г
  • вода – 120 г
  • дріжджі свіжі – 5 г

тісто

  • пшеничне борошно вищого сорту – 275 г
  • вода – 130 г
  • цукор – 30 г
  • вершкове масло (або маргарин) – 13 г
  • сіль – 7 г
  • мак – 5-8 г
  • яйце – 1 шт.

Спосіб приготування

Зробіть опару. Розмішайте дріжджі в теплій воді. Додайте цю воду в миску з просіяного борошном, перемішайте. Затягніть миску плівкою і поставте в тепле місце на 3-3,5 години.

Замішуємо тісто. У воді розчиніть сіль і цукор, вилийте цю воду в муку, додайте всю опару і замісити тісто. Додайте розм’якшене масло (або маргарин, як належить за ГОСТом) і вимішують тісто хвилин 10-15. Поки тісто не стане гладким, пружним, що не липнуче до рук. Покладіть тісто в миску, злегка змащену маслом, накрийте і приберіть в тепле місце на 1-1,5 години. Тісто має збільшитися приблизно вдвічі.

Потім тісто розділити на 3 або 5 рівних частин, кожну частину розкачайте качалкою в прямокутник і скрутіть тісто в рулет по довгій стороні. Акуратно защіпніте шов, якщо потрібно, трохи змочіть його водою. Трохи покатайте кожен джгут по столу, щоб згладити шов і трохи витягнути джгут. Сплетіть НЕ тугу косу.

Розстойка на пергаменті перед випічкою близько години. Перед посадкою в духовку змастіть плетінку збитим яйцем і посипте маком. Випікайте плетінку в розігрітій до 215 градусів духовці 25-30 хвилин.

Цікаві матеріали: