Оселедець під маринованими овочами

Оселедець під маринованими овочами

Хто не любить оселедець з цибулькою і відвареною картоплею? Вряд чи ми знайдемо таких, а давайте спробуємо оселедець під маринованими овочами. Дуже смачно. Обов’язковою умовою даного блюда є те, що маринувати овочі треба заздалегідь, а збирати салат перед подачею на стіл.

Час приготування: 1,5 години
Кількість порцій: 8 порцій
Кухня: Литовська кухня

Список інгредієнтів

  • оселедець солоний – 1 шт.
  • цибуля – 2 шт.
  • морква – 2 шт.
  • томатна паста – 1 стіл. ложка
  • масло рослинне – скільки піде
  • сіль за смаком
  • цукор – за смаком
  • оцет – 1 стіл. ложка
  • спеції – за смаком
  • картопля відварна в мундирі – 1-2 шт.

Як приготувати оселедець під маринованими овочами

Готувати маринад з овочів треба заздалегідь, щоб він настоявся і добре охолов в холодильнику, зробити ввечері і прибрати в холодильник. Блюдо збираємо перед подачею на стол. Точних пропорцій маринаду немає, тому що все залежить від розміру овочів, від вашого сприйняття кисло-солоного. Цибулю очистити і нарізати півкільцями.

Моркву нарізати соломкою. Пропорції моркви і цибулі можуть бути різними, але частіше їх беруть в рівних кількостях, візуально кількість овочів має виглядати приблизно рівною.

Кількість томатної пасти – в середньому столова ложка без гірки на склянку нарізаної цибулі або моркви. Томатну пасту розводимо до консистенції сметани.

Сковороду розігріти, налити рослинне масло, викладаємо цибулю, посипати чайною ложкою цукру, перемішати і обсмажуємо 7-10 хвилин до прозорості цибулі. Додаємо моркву, трохи посолити овочі, перемішати.

Обсмажуємо все разом до зміни кольору моркви, 6-8 хвилин. Додаємо розведену томат пасту, обсмажуємо 3-5 хвилин.

Додаємо воду, щоб овочі були покриті трохи зверху. Додати ще трохи по своєму смаку цукор, сіль, щоб маринад мав приємний солодко-солоний смак, але не перестарайтеся, так як в процесі варіння маринад злегка впоратися і в кінці може виявитися пересоленим. Додайте в маринад горошини чорного (3-4 шт.) і запашного перця (3-5 шт.), лавровий лист 2-3 шт., за бажанням і на свій смак додайте лимонний сік або оцет. Я лимонний сік або оцет не кладу.

Тушкуємо овочі ще 5-7 хвилин, якщо треба додайте за смаком сіль. цукор. Маринад з овочів охолодити.

Маринад перекладаємо в банку, закриваємо кришкою і відправляємо в холодильник на ніч. Мариновані овочі я люблю подавати до відварної картоплі або макаронів. Баночка з такими овочами у мене постійно є в холодильнику.

Готуємо оселедець. Оселедець купуємо солоий! Його ми очищаємо, видаляємо кісточки. Підготовлене філе нарізаємо на свій розсуд. Я відразу ніколи не подаю оселедець до столу, так як оселедець не завжди достатньо просолений і філе завжди має червоний колір. Оселедець кладу в банку, додаю цибулю, столову ложку оцту, 2-3 столових ложки масла рослинного. Закриваю банку кришкою і струшують вміст банки. Залишаю банку на 40-50 хвилин мінімально, тільки після цього подаю до столу, зберігаю банку з оселедцем в холодильнику.

Заздалегідь відварену і охолоджену картоплю натерти на великій тертці, викладаємо тонким шаром на тарілку, скроплюємо маслом рослинним. Картопля – не обов’язковий компонент, можна подати блюдо і без картоплі.

На картоплю викладаємо шматочки оселедця. Скільки брати оселедця і маринаду з овочів? Я беру в рівних кількостях. Тут теж виключно за смаком.

Зверху мариновані овочі. Можна зверху прикрасити зеленню.

Смачного!