Ковбаса ліверна яєчна вищого сорту

Ліверна ковбаса

Пропоную приготувати смачну ліверну ковбасу. На відміну від магазинної, цю ковбасу можна сміливо їсти самому, а також давати її дітям. Ковбаса вищого сорту по ОСТ 49-190-82 “Ковбаси ліверні. Технічні умови” повинна виготовлятися тільки з натуральної сировини.

Час приготування: 2,5 години

Список інгредієнтів

  • телятина або нежирна свинина – 250 г (25%)
  • печінка свиняча або яловича – 330 г (33%)
  • свинина жирна – 385 г (38,5%)
  • борошно пшеничне – 20 г (2%)
  • яйця – 1 шт (1,5%)
  • молоко – 50 мл
  • сіль – 2% від маси фаршу
  • перець чорний або білий мелений – 0,5% від маси фаршу
  • цибуля ріпчаста – 1 шт

Як приготувати ліверну ковбасу

Отже, нам знадобиться охолоджена печінка (я взяв в цей раз свинячу, але все ж смачніше з яловичої), і охолоджене м’ясо, я взяв нежирну і жирну свинину в зазначених пропорціях. Свинячу печінку необхідно замочити в холодній воді на 3 години.

Печінку і м’ясо порізати на пластини товщиною до 1,5 см і відварити окремо в воді при температурі 95-100° С протягом 15-20 хвилин.

Все охолодити і порізати на невеликі шматки для подрібнення.

Все окремо пропускаємо на м’ясорубці через решітку 2 мм і подрібнюємо в блендері або куттері з додаванням борошна, молока, солі, перцю і цибулі, обсмаженого на вершковому маслі. За рецептурою кількість яєць має становити 1,5% від маси сировини, але, думаю, гірше не буде якщо додамо одне ціле яйце. Тонкість подрібнення повинна бути як у паштету.

Наповнюємо оболонки фаршем і відварюємо у воді при температурі 75-80° С протягом 30-40 хвилин, або до досягнення всередині батона ковбаси 70° С. Після цього відразу швидко охолоджуємо в крижаній воді до повного охолодження. Відправляємо в холодильник на кілька годин. А вранці радіємо смачній ліверній ковбасі.

Смачного!