Ковбаса ліверна яєчна вищого сорту
Пропоную приготувати смачну ліверну ковбасу. На відміну від магазинної, цю ковбасу можна сміливо їсти самому, а також давати її дітям. Ковбаса вищого сорту по ОСТ 49-190-82 “Ковбаси ліверні. Технічні умови” повинна виготовлятися тільки з натуральної сировини.
Час приготування: 2,5 години
Список інгредієнтів
- телятина або нежирна свинина – 250 г (25%)
- печінка свиняча або яловича – 330 г (33%)
- свинина жирна – 385 г (38,5%)
- борошно пшеничне – 20 г (2%)
- яйця – 1 шт (1,5%)
- молоко – 50 мл
- сіль – 2% від маси фаршу
- перець чорний або білий мелений – 0,5% від маси фаршу
- цибуля ріпчаста – 1 шт
Як приготувати ліверну ковбасу
Отже, нам знадобиться охолоджена печінка (я взяв в цей раз свинячу, але все ж смачніше з яловичої), і охолоджене м’ясо, я взяв нежирну і жирну свинину в зазначених пропорціях. Свинячу печінку необхідно замочити в холодній воді на 3 години.
Печінку і м’ясо порізати на пластини товщиною до 1,5 см і відварити окремо в воді при температурі 95-100° С протягом 15-20 хвилин.
Все охолодити і порізати на невеликі шматки для подрібнення.
Все окремо пропускаємо на м’ясорубці через решітку 2 мм і подрібнюємо в блендері або куттері з додаванням борошна, молока, солі, перцю і цибулі, обсмаженого на вершковому маслі. За рецептурою кількість яєць має становити 1,5% від маси сировини, але, думаю, гірше не буде якщо додамо одне ціле яйце. Тонкість подрібнення повинна бути як у паштету.
Наповнюємо оболонки фаршем і відварюємо у воді при температурі 75-80° С протягом 30-40 хвилин, або до досягнення всередині батона ковбаси 70° С. Після цього відразу швидко охолоджуємо в крижаній воді до повного охолодження. Відправляємо в холодильник на кілька годин. А вранці радіємо смачній ліверній ковбасі.
Смачного!