Користь малини

Малина – одна з найсмачніших, корисних і улюблених ягід, вона цінується і як ласощі і як ліки. Більшість сортів походять від звичайної дикої червоної малини. Селекціонери з усього світу донині створюють ще більш стійкі до навколишніх умов і більш продуктивні сорти цієї культури.

Легенда про появу малини

Малина є кустарною рослиною, ягоди якої мають приємний аромат і кисло-солодкий смак. Стиглі плоди малини пофарбовані в червоний колір і можуть бути вжиті в їжу як в свіжому, так і в приготованому вигляді. Малина є однією з найпопулярніших ягід в нашій кліматичній зоні завдяки не тільки приємному смаку, але і ряду корисних властивостей. Зі стиглих плодів малини готують варення, джеми, желе, компоти та інші напої та десерти.

Легенда про те, чому плоди малини мають червоне забарвлення, бере свій початок ще в давньогрецьких міфах. Відповідно до історії, цар Криту, Меліссей виховував двох дочок, Адраста і Іду. Дівчата няньчили Зевса, який був ще тоді немовлям, плач якого не могли витримати навіть міцні скелі. Для того щоб заспокоїти дитя, одна з дівчат нарвала в горах білих солодких ягід. Але так поспішала нагодувати ними немовляти, що поранилася об гілки чагарника. Кров з ран потрапила на ягоди і пофарбувала їх в яскраво-червоний колір.

Цікаві факти з історії малини

Вперше про малину заговорив учений із Стародавньої Греції Катон ще в III столітті до настання нашої ери. Назва Rubus Idaeus дав малині в першому столітті нашої ери історик Пліній, який зіткнувся з рослиною на острові Крит. Перша частина терміна «rubus» обумовлена червоним кольором плодів, а друга частина «idaeus» отримала таку назву на честь німфи Іди, яка за легендою няньчила маленького громовержця. Тільки у вісімнадцятому столітті ягода отримала остаточне ботанічна ім’я Rubus, яке їй дав європейський естествознатель Карл Лінней.

На територію Європи малина була завезена в шістнадцятому столітті, і вже через століття набула поширення на території Русі. Спочатку було всього три сорти чагарнику, але через кілька десятків років кількість сортів малини зросла до ста п’ятдесяти. На даний момент малина має кілька сотень видів.

Корисні властивості рослини

Ягоди малина містять велику кількість корисних речовин. Так, залізо, що міститься в плодах, допомагає відновитися після втрати великої кількості крові. Глюкоза і фруктоза, що входять до складу малини, сприяють поліпшенню працездатності головного мозку і серцево – судинної системи організму. Завдяки вмісту в ягодах саліцилової кислоти, малину застосовують під час простудних захворювань як жарознижуючий засіб.

Фолієва кислота, що міститься в малині у великій кількості, необхідна жіночому організму, так як сприяє поліпшенню репродуктивної функції. Малина вирівнює відтінок шкіри, розгладжує зморшки і омолоджує організм.

Цікаві матеріали: