Домашня сиров’ялена ковбаса

Домашня ковбаса

Надзвичайно смачна ковбаска, яку зовсім нескладно приготувати в домашніх умовах. Процес приготування простий, але знадобиться час і витримка! Спробуйте, не пошкодуєте! Нітритна сіль для приготування цієї ковбаси – обов’язкова!

Список інгредієнтів

  • яловичина (вирізка або м’якоть) – 300 г
  • свинина нежирна – 300 г
  • сало (шпик) – 300 г
  • порошок часниковий – 1 ч.л.
  • сіль нітритна – 20 г
  • приправа для ковбас – 1 ч.л.
  • суміш перців свіжомелених – 1,5 ч.л.
  • свинячі черева (кишки) очищені

Як приготувати домашню сиров’ялену ковбасу

М’ясо і сало повинні бути підмороженими. Нарізати сало з м’ясом тонкими, довгими смужками (різати як можна тонше).

Всипати в м’ясо часниковий порошок, нітритну сіль, перець і приправу.

Фарш вимішати ретельно. Місити потрібно хвилин 10-15 – до тих пір, поки фарш не стане липким і в’язким.

Очищені кишки щільно набити підготовленим фаршем, зафіксувати кінці. Порожнечі, що утворилися з повітрям проколоти голкою.

Утворені ковбаски (краще робити їх довжиною 20-25 см) розмістити на листі, застеленому пергаментом так, щоб вони не торкалися одне одного, зверху розмістити невеликий гніт і відправити в холодильник на 3-4 доби.

Після преса ковбаски повинні стати щільними, колір – сірим.

Підвісити ковбасу в добре провітрюваному приміщенні (балкон засклений, в кухні на вікні) при температурі не більше 15-20 градусів на 15-20 днів. Я в’ялила ковбасу на балконі. Ковбаса через 10-12 годин набуває яскравий колір.

У мене ковбаска була готова вже через 14 днів. Усушка – 30% від початкової ваги.

Смачнючу домашню ковбасу порізати тоненькими скибочками і можна насолоджуватися!

Смачного!

Цікаві матеріали: